Strada Pietei, nr 83, sector 1, Bucuresti

Analizele medicale pot reflecta starea de sanatate a organismului nostru. Pe langa performantele laboratorului, pentru a fi cat mai aproape de adevar, este foarte important modul de recoltare al probelor primare. In vederea recolatarii probei primare, pacientul trebuie instruit cu privire la conditiile si modul corect de autorecolare.

RECOLTAREA PROBELOR DE SANGE

- recoltarea se efectueaza dimineata, dupa un repaus alimentar de 12-14 ore( a jeun) pentru a nu denatura rezultatele unor analize ( ex. glicemie, colesterol, trigliceride).

- in cazul altor analize se recomanda un timp de minim 4 ore de la ingestia de alimente, lichide sau administrarea tratamentului medicamentos.

RECOLTAREA PROBEI DE URINA PENTRU EXAMENUL DE URINA (SUMAR SI SEDIMENT URINAR)

Pacientul isi auto-recolteaza un esantion din jetul mijlociu din prima urina de dimineata, pe nemancate si dupa efectuarea unei toalete riguroase cu apa si sapun a regiunii urogenitale (nu se recomanda utilizarea de solutii antiseptice sau ceaiuri). Se recolteaza in recipient steril cu capac (urocultor). In timpul recoltarii urinei se evita atingerea recipientului de recoltare de piele. Se evita recoltarea urinei la femei in timpul menstruatiei.

RECOLTAREA PROBEI DE URINA LA NOU-NASCUTI SI SUGARI

Zona urogenitala a copilului trebuie bine spalata si uscata cu pansament steril. Se ataseaza si se fixeaza punga pediatrica speciala pentru recolta. Nu se aplica uleiuri sau alte produse dermato-cosmetice pe piele. Dupa ce copilul urineaza, punguta recoltoare se dezlipeste si se introduce intr-un urocultor steril pentru a fi transportata la laborator in maxim 2 ore de la recoltare (daca acest lucru nu este posibil imediat, proba se pastreaza la frigider la 2-8 º C).

RECOLTAREA PROBEI DE URINA PENTRU UROCULTURA

Pacientul isi auto-recolteaza un esantion din jetul mijlociu de urina dupa efectuarea unei toalete rigoroase cu apa si sapun a regiunii urogenitale (nu se recomanda utilizarea de solutii antiseptice sau ceaiuri). Se recolteaza in sistem de recolta steril, numit urocultor. Proba trebuie adusa la laborator in maxim 2 ore de la recoltare, urina fiind un bun mediu de cultura pentru germenii microbieni. Daca termenul de 2 ore nu poate fi respectat, esantionul de urina poate fi pastrat la frigider la 2-8º C dar nu mai mult de 18 ore. Pacientul va comunica laboratorul ora la care a efectuat recoltarea.

RECOLTAREA PROBEI DE URINA PENTRU DETERMINARILE CANTITATIVE DIN URINA: GLUCOZA,UREE, CREATININA, PROTEINE, ACID URIC, MICROALBUMINURIE

Se aduce la laborator un esantion din urina din 24 de ore recoltata de pacient astfel: prima urina de dimineata se arunca si se recolteaza intr-un vas urina in decurs de 24 de ore; urina se pastreaza la frigider, in recipient curat, la intuneric; se masoara volumul final si se comunica la camera de recolta.

RECOLTAREA PROBELOR DE SPUTA

Sputa se recolteaza din expectoratia de dimineata, cand pacientul isi face de obicei „toaleta bronhiilor”. In prealabil va efectua o gargara cu ser fiziologic steril. Este important sa se preleveze sputa propriu- zisa si nu saliva. Transportul se face in maxim 2 ore de la prelevare.

La copiii, care inghit sputa, se preleveaza prin spalatura gastrica (copilul fiind internat).

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN SI A ANTIGENULUI STREPTOCOCIC BETAHEMOLITIC DE GRUP A

Exsudatul faringian se recolteaza pe nemancate, fara a fi fost ingerat vreun lichid si inainte de toaleta zilnica a cavitatii bucale (in cazuri exceptionale se admite recoltarea la minimum 4 ore de la restrictiile mentionate)

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA EXUDATULUI LINGUAL

Se recolteaza pe nemancate, fara a fi fost ingerat vreun lichid si inainte de toaleta zilnica a gurii (in cazuri exceptionale se admite recoltarea la minimum 4 ore de la restrictiile mentionate).

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA SECRETIILOR CONJUNCTIVALE

Se recolteaza fara a toaleta fata in prealabil, fara a folosi produse de machiaj sau alte produse dermatocosmetice

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA SECRETIILOR OTICE

Recoltarea se face de obicei in cabinetul ORL inaintea de a face toaleta urechii si a aplica tratamente locale.

RECOLTAREA PROBELOR DE MATERII FECALE PENTRU COPROCULTURA

Pacientul isi auto-recoltează cu spatula coprocultorului steril aproximativ 5 g din materii fecale proaspăt emise, din 3 zone diferite, cu eventuale porţiuni de mucus, sânge, puroi. Coprocultorul cu proba trebuie adus la laborator inchis etans, in maximum 2 ore de la prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, se utilizeaza coprorecoltoare cu mediu de transport (coprocultor cu gel). In aceste medii de transport bacteriile patogene pot supravietui pana la 1 saptamana chiar la temperatura camerei, desi este recomandata temperatura frigiderului.

RECOLTAREA PROBELOR DE MATERII FECALE PENTRU PROBA DE DIGESTIE

pacientul isi auto-recoltează cu spatula coprocultorului steril fara mediu de transport aproximativ 5 g din materii fecale proaspăt emise, din 3 regiuni diferite ale scaunului.

Inaintea recoltarii se recomanda ca pacientul sa aiba pe o perioada de 2 -3 zile un regim alimentar format din urmatoarele:

  • proteine – 200 - 250 g carne
  • grasimi – 50-100 g unt
  • fainoase – 300 – 400 g cartofi, orez, macaroane sau paine integrala
RECOLTAREA PROBELOR DE MATERII FECALE PENTRU DEPISTAREA DE HEMORAGII OCULTE

Pacientul isi auto-recoltează cu spatula coprocultorului steril fara mediu de transport, aproximativ 5 g din materii fecale proaspăt emise, din 3 zone diferite. Inaintea recoltarii se recomanda ca pacientul sa aiba pe o perioada de 2 -3 zile un regim alimentar format din lactate, cartofi, fainoase. Se vor evita carnea, ouale, legumele verzi, medicamentele care contin fier.

RECOLTAREA PROBELOR DE MATERII FECALE PENTRU PROBA DE ANTIGEN GIARDIA, ANTIGEN HELICOBACTER PYLORI, ANTIGEN ROTAVIRUS, ANTIGEN ADENOVIRUS

Se foloseste un coprorecoltor fara mediu de transport. Cu ajutorului spatulei se preleveaza materii fecale proaspăt emise si se introduc in coprorecoltor . Acesta se inchide etans si se aduce la camera de recolta.

RECOLTAREA PROBELOR DE MATERII FECALE PENTRU EXAMAN COPROPARAZITOLOGIC

Pacientul isi auto-recoltează cu liguriţa coprocultorului steril fara mediu de trasport aproximativ 5 g din prima parte a materiilor fecale proaspăt emise prin emisie spontana (fara purgative uleioase sau laxative pa baza de carbune). De asemenea se va recolta si orice fragment suspect, mucus, produse nedigerate prezente in materiile fecale. Coprocultorul cu proba trebuie adus la laborator inchis etans. Se vor aduce la laborator 3 probe, recoltate in zile diferite, la interval de timp de 3-4 zile.

PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA PROBELOR GINECOLOGICE LA FEMEI

Pentru recoltarea probelor ginecologice la femei, se recomanda evitarea contactului sexual si irigatiile vaginale cu 48 ore inaintea recoltarii

Pentru culturi din secretii vaginale si/sau cervicale se recomanda intreruperea oricarui tratament antibiotic si local cu 5 zile inaintea recoltarii

Biochimist medical principal

ADRIANA ZAMFIR

Extras din PG-HM-15, MANUAL DE RECOLTARE PROBE PRIMARE